Search
 • Menjar conscient
 • planesesmail@gmail.com
  Tel. 658 838 860
Search Menu

Projecte

AGRICULTURA REGENERATIVA

A Planeses treballem la terra utilitzant les tècniques de l’agricultura regenerativa. L’agricultura regenerativa busca restaurar la vida i la fertilitat de la terra a partir d’un coneixement profund de la biologia del sòl viu i fen servir els recursos de l’entorn.
Les tècniques de l’agricultura regenerativa ens permeten:

 • reduir els costos variables reduint la dependència de la compra de fertilitzants, tractaments sanitaris i consum de petroli;
 • augmentar el rendiment amb produccions més grans en menys espai;
 • oferir productes de qualitat econòmicament més accessibles;
 • treballar amb la natura, respectant-la i aprofitant els seus beneficis;
 • que el pagès pugui tenir el control de la seva terra.

QUE FEM A PLANESES?

Treballem per a optimitzar i millorar la conservació de tots els recursos que ens ofereix el terriori que gestionem

 • Gestionem la finca d’una manera holística amb una producció d’horta, fruiters, gallines, pollastres i aprofitament del bosc.
 • Busquem la complementarietat i l’ajuda entre els diferents aprofitaments per aconseguir una millora continuada de l’estat de conservació de l’entorn i de la seva productivitat.

mapa

TREBALLEM LA TERRA CONSERVANT UN SÒL VIU

7Estem adaptant tècniques que ens permetin treballar amb un sol viu, aprofitant la cadena tròfica del sol per a millorar la productivitat dels nostres conreus. Les característiques principals d’aquesta manera de treballar són:

 • utilitzem diferents mètodes de pallatge i coberta verda per a no deixar el terra descobert;
 • treballem el terra sense voltejar ni passar la fressa fent servir una adaptació de la arada Yeomans.

FEM SERVIR ELS ANIMALS PER A MILLORAR LA ESTRUCTURA DEL SÒL

5Integrem la gestió de conreus amb la gestió ramadera fent servir els animals com a recurs i com a eina per a millorar la fertilitat del sòl,  d’acord amb els principis de la Gestió Holística.

Tots els nostres animals pasturen al camp, amb intensitats molt altes, canviant de lloc cada dia (o pocs dies) i amb un temps de descans per la pastura molt llarg fins que els animals tornen a passar pel mateix lloc.

ENS PREPAREM ELS NOSTRES BIOFERTILITZANTS, CALDOS MINERALS I CALDOS DE PLANTES

61Ens preparem els nostres propis fertilitzants fent servir recursos del nostre entorn.

Fem servir diferents tècniques per a la reproducció de microorganismes, dels fems de la vaca i de l’humus del bosc.
6bis
Amb aquests microorganismes, farina de roques i cendres confeccionem els nostres biofertilitzants que aportant minerals fàcils d’absorbir per les plantes.

També preparem caldos minerals i caldos de plantes (ortiga, cua de cavall) per enfortir els nostres conreus.

TREBALLEM AMB UNA ALTA DIVERSITAT CULTIVADA

7bisAl nostre hort i cultivem una diversitat gran de verdures que plantem agrupades en 4 mòduls segons un esquema d’associacions per a aprofitar les relacions positives entre plantes, per aconseguir un millor aprofitament de l’espai i millorar la productivitat i per a poder tenir la màxima cobertura cultivada de terra. Cada any els mòduls canvien de lloc obtenint una rotació que ens garanteix que en un mateix lloc només plantarem la mateixa planta cada 4 anys.

POTENCIEM I APROFITEM LA BIODIVERSITAT NATURAL DE LA ZONA

8Potenciem la presencia a l’hort d’himenòpters, amfibis,  rèptils, i  eriçons mitjançant la col·locació de nius i microhabitats per afavorir la seva presencia.

APROFITEM ELS RECURSOS DEL BOSC PER A MILLORAR L’AGRICULTURA

4bis

Aprofitem les restes del manteniment del marges i aprofitament forestal per a fer brancam verd estellat per a millorar la estructura i la biodiversitat del sòl. També utilitzem carbó vegetal per a millorar l’estructura, la capacitat de retenció de nutrients i aigua, i el comportament tèrmic del sòl. Reproduïm els microorganismes de l’humus del bosc i les restes de cendra de la llenya que fem servir a la casa les utilitzem per a la realització dels biofertilitzants.

CUIDEM LA QUALITAT DE LA NOSTRA AIGUA

13Hem restaurat l’antiga bassa de moli de Planeses amb la tècnica del morter romà per a poder treballar amb un aigua de qualitat.  Estem dissenyant un sistema de reg que ens permeti regar sense necessitat de fer servir una bomba.

HEM CONSTRUÏT UN NOU COBERT AGRÍCOLA AMB TÈCNIQUES DE BIOCONSTRUCCIÓ PER A MILLORAR LA GESTIÓ DEL PROJECTE

Hem construït un cobert agrícola amb tècniques de bioconstrucció, fent servir materials naturals, amb fusta procedent de boscos del Pallars i amb aïllament intern de palla i fang per a poder regular millor les variacions d’humitat. El cobert  ens permet realitzar de manera eficient els biofertilitzants, caldos vegetals i minerals, té de compost, …  ens permet millorar la conservació dels productes d’hivern,  ens ofereix un espai per a la realització de cursos i tallers i  un espai per a l’allotjament de voluntaris.

11

AMB ELS CAMPS QUE TREBALLEM I LES INFRAESTRUCTURES QUE GESTIONEM EL PROJECTE ESTÀ PENSAT PER A SERVIR 120 CISTELLES SETMANALS